˜Fri frakt vid köp över 1 800 kr
(4.4 på Googles recensioner
]Säker leverans i kyl- & frysbil
˜Fri frakt vid köp över 1 800 kr
(4.4 på Googles recensioner
]Säker leverans i kyl- & frysbil

Vår kycklingslakt

I dagsläget sker all vår slakt av gris, lamm och nöt inte hos oss själva, vi använder oss istället av närliggande slakterier runt om i regionen. Reko kyckling anlitar Varmlösa Allfågel, ett litet familjeägt slakteri på en gård i Perstorp. Verksamheten drivs av bröderna Daniel och Oskar Sernert som själva är uppväxta på gården.

Fakta: Varmlösa Allfågel Slakteri

Ligger i: Perstorp (Skåne).

Telefon: 0722–63 61 35.

Verksam sedan: 1990.

Antal anställda: ca 15 st.

Antal slaktade kycklingar per dag: Upp till 5000 st.

Djuren kommer ifrån: Skåne och Östergötland.

Vilka typer av djur slaktas hos er?
Vi slaktar fåglar såsom kycklingar, kalkoner och gäss. 

Hur går slakten till?
Först och främst tar en veterinär prover på kycklingen före slakten börjar. I stallet där kycklingarna kommer in har vi sedan konstruerat det så att belysningen är dämpad och maskineriet anpassat för att kycklingen ska hållas lugn. Varje kyckling tas upp för hand och bedövas genom att huvudet doppas i strömförande vatten, vilket är en av de godkända bedövningsmetoderna för fjäderfä. Att göra djuret medvetslöst innan avblodning är dessutom ett krav enligt djurskyddslagen. Nästa steg är att kycklingen avlivas med ett stick i halsen och man kontrollerar att kycklingen inte längre är vid liv. Därefter avblodas kroppen och fortsätter sedan mot borttagning av fötter, fjädrar, huvud, tömning av inälvor och så småningom styckning och packning. Kycklingarna finplockas, styckas och packas för hand – och är märks med gårdsursprung. Kycklingarna blir också luftkylda istället för vattenkylda, vilket ger ett torrare skinn, som då kan bli krispigare vid tillagning.

Kan alla delar av djuret användas?
Ja, i stort sett. Det som inte blir människoföda blir istället djurmat.

Vad är den största skillnaden mellan ett stort kycklingslakteri och ert slakteri?
Att allting genomsyras av manuell hantering, av människor, istället för maskiner.

Vilka utmaningar ställs ni inför?
Att hitta tillräckligt med personal. Eftersom vår slakt genomförs av människor behöver vi fler anställda till själva produktionen, och tyvärr verkar det blir färre och färre som vill jobba med det här.  

DU KANSKE OCKSÅ ÄR INTRESSERAD AV